Jelenlegi hely

Tisztelet, mindenkinek

Dr. Tóth Tamás, a Personal Brand Institute ügyvezető partnere
dr.Tóth Tamás, Personal Brand Institute, 365 üzleti történet
„Bátorság kell ahhoz, hogy valaki ilyen színű zakót viseljen. És ahhoz is, hogy felvállalja önmagát.”

 

2009 júliusában tartották meg ez első TED-konferenciát Európában, Oxfordban. Egyedüli magyar vendégként én is jelen lehettem. Különleges hangulat uralja az ilyen konferenciákat, a Big Picture Thinking-atmoszférája.   A világ nagy dolgairól elmélkednek a jelenlévők, nagyon alapos, mély tudás árad szavaikból.  Napjainkban Harari friss 3. könyvének egy mondata fejezi ki leginkább, miért fontos a TED-világ: „lényegtelen információkkal elárasztott világunkban a tisztánlátás hatalom.”

Három napig voltam ott, de már a második napon furcsán éreztem magam. Valami nagyon hatott rám, valamitől az egész kellemes volt, valamitől azt érezte az ember, igen, most fontos helyen van, értékes emberekkel. És ő is ebbe a csapatba tartozik. Az egyik nap ebédjén hirtelen beugrott, mitől is alakult ki ez az érzés bennem: a tisztelet folyamatos jelenlététől. Hogy ez így megfoghatatlan? Igen, az. De érezni lehetett. Folyamatosan.

Az egyik szünet után a terembe visszaérve, egy videóval indult a következő előadás-sorozat, a Stand by Me sok évtizedes slágerével, amit a világ 10-12 két helyszínén vettek fel, ilyen távolságokban is együtt zenélő művészekkel. A pár perces felvétel végeén mintha angyal szállt volna át a termen, olyan hosszú csend lett. Nem volt kellemetlen. Ez már a közösségi érzés, az „együttvagyunk” jóleső pillanata volt, az igazi együttműködés csodája.

A rendezvény megnyitóján sütött a nap, gyönyörű idő volt. Én egy téglaszínű lenvászon zakóban jelentem meg, ami igazi „finom” darab volt.  Szerettem. Hozzá fehér inget, farmert viseltem. Egy férfi lépett hozzám – a kitűzőjéről láttam, hogy ő Victor Chan, a Dalai Láma Központ alapítvány elnöke –, és gratulált. Ő csak annyit mondott, bátorság kell ahhoz, hogy valaki ilyen színű zakót viseljen. És ahhoz is, hogy felvállalja önmagát. Éreztem a tiszteletet, az elismerést a hangjában. Hosszasan és beavatóan beszélt nekem az alapítvány új terveiről. Kérdezett engem is, a budapesti idegent, a kölcsönös megbecsülés bizony ott volt beszélgetésünkben.

Másnap reggel egy hosszú tölgyfaasztalhoz ültem le reggelizni. Mint kiderült, Meg Ryan ült ott, s intett, van még bőven hely.  Beszélgetni kezdtünk. Elmondta, miért fontos neki az ilyen rendezvény. És ő is őszintén érdeklődött felőle. Azt gondolom, hogy adtunk egymásnak érdekes, hasznos, továbbgondolandó témát.

 A rendezvényen a „big picture thinking”, azaz a távlatos gondolkodás dominált. És az alkotó ember a tisztelete. Ez minden résztvevőnek kijárt. Kölcsönösen. Ez a tisztelet felemeli, jobbá teszi az embert. Ez az, amit én sokszor hiányolok itthon.