Jelenlegi hely

Mi az, amihez csak egy férfi érthet?

Pesti Tímea, a LeasePlan Hungária Zrt. vezérigazgatója
Pesti Tímea, 365 üzleti történet
" Hosszan arról faggatott, miként fogom megállni a helyem nőként a főnöki poszton. Beszéltünk az itthoni közegről, vajon itt elfogadnak-e engem az üzletfelek? Attól tartott, hátrányt jelent, ha nőt nevez ki a posztra. De kinevezett."

 

Igazi macsó ágazatban vagyok vezérigazgató – mondtam egyszer egy nyilvános szereplésen, az autóbérlésre utalva. A szünetben odajött hozzám egy másik cég női vezetője, és azt mondta: „Vedd már észre! Főnöki szinten minden ágazat macsó.” Igaza lehet. Hány cégnél nő az első számú vezető? Nem sok helyen. A vállalatvezetői poszt elterjedten a férfiak „privilégiuma”. Szinte ágazattól függetlenül. Persze, akadnak kivételek.

Lehet, hogy én is ilyen kivétel vagyok? Az első munkahelyemen, egy gyógyszercégnél 28 évesen bekerültem a bővített menedzsmentbe. Még középvezetőként. Pár évvel később már egy nagy svéd multinál felvételiztem az ügyvezető posztra. Idejött a cég tulajdonosa, aki két órán keresztül beszélgetett velem. Nem a szakmai tudásom érdekelte, nem is a vezetői alkalmasságom, hanem hosszan arról faggatott, miként fogom megállni a helyem nőként a főnöki poszton. Beszéltünk az itthoni közegről, vajon itt elfogadnak-e engem az üzletfelek? Attól tartott, hátrányt jelent, ha nőt nevez ki a posztra. De kinevezett. Egy év múlva újra beszélgettünk, és azt mondta: belátja, fölöslegesen akadékoskodott, és már abban is biztos, több nőre van szükség az irányító posztokon. Ez a cég akkor 24 országban volt jelen. Én voltam az első női főnök. Ez akkor volt igazán megdöbbentő, amikor egy anyavállalati értekezlet szünetében mindenki rohant a kávéért, engem szinte félrelöktek. Nem udvariatlanságból, nem szokták meg, hogy nő is legyen a társaságban. Most már hárman-négyen vannak.

A LeasePlan-nél én voltam az első női kereskedelmi igazgató, az igazgatóságban az első nő, és most a 32 országban jelen levő leányvállalatokból összesen ketten vagyunk első számú vezetők, Magyarországon és Írországban. Ez nekem már természetes, de sokan még rácsodálkoznak, hogyan tudok boldogulni ebben a macsó üzletágban. Tudok. Amikor például idekerültem kereskedelmi igazgatónak, rögtön egy közbeszerzési tárgyaláson vettem részt. Lehuppant mellém egy nagy konkurens cég kereskedelmi vezetője, és udvariasan, de kicsit lenézően megjegyezte: nem nagyon van esélyem ebben az iparágban. Miért? - kérdeztem vissza. Mondja meg, mi az, amihez csak egy férfi érthet a cégvezetésben? Egy nő nem tud embereket irányítani? Vagy az értékesítés, a marketing, esetleg a költségek menedzselése okozhat gondot? Netán a kommunikációban gyenge? Döbbenten nézett rám. A feszültséget enyhítendő, gyorsan hozzátettem: az autókat nem én fogom szerelni…

Azóta hat év telt el. 2017 őszén a magyar vállalat vezérigazgatója lettem. 2018-ban a Menedzserszövetség gáláján a Kék Innovációs Különdíjat nekem adták át. Elsőként. Egy nőnek. Merthogy a díjat csak most alapították. Kell ennél nagyobb elismerés, ebben a macsó világban?