Jelenlegi hely

Kint vagyunk a CNN-en!

Lám István, a Tresorit alapító-ügyvezető igazgatója
Lám István, Tresorit, 365 üzleti történet
„Voltak olyan napok, amikor a végelgyengülés jeleit mutattuk...”

 

A Tresorit indulása kalandosra és tanulságosra sikerült. Az egyetem mellett, 2011-ben kezdtünk dolgozni a titkosított fájlmegosztó szolgáltatásunkon. Az első publikus verziót 2013 áprilisában tettük elérhetővé. Az indulás mellé kitaláltunk egy hacker challenge-nek nevezett akciót. Egyetemi tanáraink és az akkori alapítótársak figyelmeztetése ellenére meghirdettük, hogy ötvenezer dollárt fizetünk annak, aki feltöri a rendszerünk titkosítását. Ez azóta sem sikerült senkinek.

A hacker challenge-ről sokszor meséltünk már, de az talán kevésbé ismert, hogy az indulás körül – ahogyan az tech cégek esetében lenni szokott – voltak előre nem látott bonyodalmak. A hacker challenge miatt gyorsan a vezető nemzetközi sajtóban találtuk magunkat, például a CNN is beszámolt rólunk. Ennek köszönhetően az indulást követő héten annyi új felhasználónk lett, hogy sem a rendszerünk, sem a szervereink nem bírták a terhelést. Találtunk jónéhány hibát is, ami miatt a szolgáltatás ugyan biztonságos volt, de korántsem működött tökéletesen. Emlékszem, amikor alapítótársam, Szilágyi György felkiáltott az irodában: Kint vagyunk a CNN-en! Erre válaszolt az egyik programozónk, hogy „srácok, remek, megtaláltuk a hibát!”

Folyamatosan dolgoztunk azon, hogy a frissen regisztráló felhasználók valóban tudják használni a Tresoritot. A tárhely sem volt elegendő, az óriási szerverterhelés miatt szólnunk kellett a Microsoftnak, hogy sürgősen sokszorozzák meg a tárhelykapacitást. Ekkor még csak nyolcan voltunk a cégben, és mindenki mindennel foglalkozott. Nem volt például számlázási rendszerünk, ám mivel akkoriban még ingyenes volt a Tresorit, ezt a legelején kevésbé éreztük problémának (ez aztán gyorsan megváltozott). Ügyfélszolgálati rendszerünk sem volt, így az összes, néha felháborodott hangvételű, felhasználói visszajelzést emailben én kaptam meg. Az emailfiókom megnyitása után gyakran több ezer bejövő felhasználói üzenet fogadott – és a számuk egyre csak nőtt. Ezek után talán nem meglepő, hogy ezekben a hetekben bent aludtunk az irodában, és voltak olyan napok, amikor a végelgyengülés jeleit mutattuk. De mindez megérte: két hónap alatt megkétszázszoroztuk a felhasználószámot, megtripláztuk a Tresorit létszámát és új irodába is költöztünk.

A kezdeti buktatókból sokat tanultunk. Azóta már jóval szervezettebb a működésünk, igyekszünk jobban felkészülni a termékbejelentésekre, üzleti folyamatokban gondolkodunk, és ami a legfontosabb, a rendelkezésünkre álló adatokat felhasználva igyekszünk minél pontosabban tervezni. Bár az iparágunk gyors üteméből fakadóan ma is érnek minket meglepetések, ezek kevésbé extrémek, mint hat évvel ezelőtt.