Jelenlegi hely

Kiléptünk a komfortzónából

Faur Kálmán, a Libra Szoftver Zrt. vezérigazgatója
365 üzleti történet, Faur Kálmán
"Birtokon belülre kerülve aztán hamar rájöttünk, nem is jártunk rosszul. Az új szerzeménnyel ugyanis az outsourcing szolgáltatásokhoz szükséges minden kritikus erőforrással házon belül rendelkezünk..."

 

Cégünk, a Libra Szoftver Zrt. 2017 májusában felvásárolta a hazai piac második legjelentősebb bérügyviteli szoftverét, a BaBérFejlesztő Soft Consulting Zrt-t. A tranzakció részeként hozzánk került egy 40 fős könyvelő és bérszámfejtő iroda is.

A Libra ugyan kizárólag csak a profiljába vágó szoftvercéget kívánta megvenni, a BaBér tulajdonosai azonban egyértelművé tették, hogy a cégcsoport csak egyben eladó. Mint amikor a csinos kiszemeltet csak az öccsével együtt engedik el a randira: nem örül az ember, de kellő lelkesedéssel és kreativitással elérhető a kívánt eredmény.

Birtokon belülre kerülve aztán hamar rájöttünk, nem is jártunk rosszul. Az új szerzeménnyel ugyanis az outsourcing szolgáltatásokhoz szükséges minden kritikus erőforrással házon belül rendelkezünk: a szakember gárda a felvásárlással érkezett, a bérszámfejtési és könyvelő szoftvereket mi fejlesztjük, és van három saját tulajdonú irodaházunk. Ez olyan szerencsés költség-szerkezetet biztosít, amellyel a piaci átlaghoz képest eredményesebben működhetünk. Egy olyan iparágban, ahol a költségek túlnyomó része munkabérből adódik, és egy olyan gazdasági környezetben, ahol a munkabér folyamatosan nő, ez elengedhetetlen a hosszú távú sikeres működéshez.

A felvásárlással komoly versenyelőnyhöz is jutottunk. Itthon a Libra Szoftver jelenleg az egyetlen cégcsoport, ahol egy helyen összpontosulhat az ügyviteli és a bérszámfejtési rendszerek fejlesztése, valamint a könyvelő- és bérszámfejtő irodai szolgáltatások. Házon belül fejlesztünk, ez sokkal rugalmasabbá teszi az outsource szolgáltatásokat.

Habár a profil-idegen outsource szolgáltatásokban először kételkedtünk, a korai eredmények láttán úgy döntöttünk, hogy további felvásárlással bővítjük a portfoliót, és 2018 júliusában megvásároltuk a Memolux-cégcsoportot is. Így mára összesen közel 200 fő informatikai, számviteli, bérügyviteli, adótanácsadó és könyvvizsgáló szakemberrel szolgálunk ki több, mint 2000 ügyfelet. A könyvelő- és bérszámfejtő irodánk pedig alig másfél év alatt a hazai piac top 10 szolgáltatója közé került.

A történet legfőbb általános tanulsága talán az, hogy merni kell kilépni a komfort zónánkból, és akár olyan iparágakba is befektetni, amelyekben kevésbé vagyunk járatosak. A másik fontos szempont a megfelelő idő és hely: olyan generációváltás zajlik éppen a magyar gazdaságban, amelynek keretében több ezer sikeres kkv-nál megoldatlan az utódlás. Ezek pedig remek felvásárlási célpontot jelenthetnek. És újabb lehetőséget a komfortzóna tágítására.