Jelenlegi hely

Kezdetben volt egy fájós láb

Kárpáti Zoltán, a Batz Hungary Kft. tulajdonos ügyvezetője
Kárpáti Zoltán, a Batz Hungary Kft. tulajdonos ügyvezetője
„Szinte nem volt olyan hét, amikor ne akartam volna elsüllyeszteni a projektet”

Évekkel ezelőtt a kisfiam többször panaszkodott, hogy fáj a lába. A vizsgálatok kiderítették, hogy talpbetétre van szüksége, ezért felkerestünk egy cipészt, aki ezzel foglalkozott. Ráállította a fiamat egy alulról megvilágított üveglapra, hogy kiderítse, hol a baj. Ahogy figyeltem a műveletet, egyfolytában arra gondoltam, biztosan van ennél szofisztikáltabb, pontosabb módszer. Hazatérve beleástam magam a témába a neten.

Kiderült, hogy tőlünk Nyugatra léteznek sokkal komolyabb megoldások és közben azt is megtudtam, hogy egy ember átlagosan 6-8000 lépést tesz meg naponta. Rögtön éreztem: ez egy piaci rés, amit ki kellene aknázni, ráadásul nagyszerűen kiegészíteni az alaptevékenységünket, a kényelmi papucsok gyártását.

Nyakunkba vettük a világot, megnéztük mit használnak az USA-ban, Németországban, Olaszországban, a spanyoloknál és a belgáknál. Többségében egy nyomásérzékelő szőnyegre épültek ezek a termékek, de mindegyiknél láttunk valami hiányosságot. Amikor visszatértünk, felkerestük Dr. Béres György ortopédust és vele közösen kialakítottunk egy olyan mérőállomást, amelynél a boka mögé helyezett HD kamera és lézercsíkok segítségével a lábfej dőlésszögét is ellenőriztük. Nem mindegy ugyanis, hogy lépés közben milyen szögben érkezik a talajra a lábfej.

De ez csak az első lépés volt - olyan saját rendszerről álmodtunk, ami teljeskörűen végigkíséri a folyamatot: 3D-s állapotfelmérés, egyedi jellemzők figyelembe vétele (érzékenységek, fájdalmas pontok, a cipő fajtája stb.), elemzés és személyre szabás.  Az volt a cél, hogy a vevő az üzletben rááll a mérőállomásra, ott minden információt összegyűjt a terminál és azt online egyenesen a tervező és gyártóműhelybe küldi, végül a készterméket pár napon belül házhoz szállítjuk.

Az álmok megvalósítása azonban gyakran sok időbe, még több pénzbe kerül. Sőt, az álmok gyakorta szertefoszlanak. Nálunk sem volt másképpen. A tervezett félév helyett öt évig tartott a fejlesztés és az erre szánt összeg a tervezettnek a tízszeresére rúgott. Szinte nem volt olyan hét, amikor ne akartam volna elsüllyeszteni a projektet. Mégis megérte.

Ma már egy nehezen másolható, unikális rendszerünk van, itthon 50 helyen és több országban, köztük Csehországban, Máltán, Belgiumban és Izraelben is működnek a mérőállomásaink - optimális esetben egy héten belül a vásárlónál van a személyre szabott talpbetét.

Nemrég pedig felkeresett bennünket egy kínai úr, az ASUS számítógépgyártó volt vezető főmérnöke. Ő egy teljesen újfajta nyomásérzékelő szőnyeget fejlesztett ki és ehhez keresett partnert a világban. Megnézte a legnevesebb kényelmi cipős cégeket és végül nálunk landolt. Tehát a történet folytatódik.

… Ja, és a lényeg: a fiam lába sem fáj már régóta!