Jelenlegi hely

A ketrecharcos, az ex-kommandós és a két diplomás ember

Pongrácz Balázs, a Marcus Cégcsoport tulajdonosa
Pongrácz Balázs, 365 üzleti történet
„A fellegekben jártunk!  És 2012 őszén egy pillanat alatt minden összeomlott..."

 

Családi hagyományként, én is fegyveres testületnél kezdtem dolgozni, jogi osztályon, esténként pedig már kétdiplomásként egy pesti őrző-védő cégnél „kidobó” ember voltam. Mindig vonzódtam a küzdősportokhoz, és ez a másodállás némi izgalmat és persze, pénzt hozott az életembe. Annyira megtetszett ez a munka, hogy két másik kidobóval, egy ketrecharcossal és egy ex-kommandóssal, saját céget alapítottunk 2010-ben Győrben. Egy év múlva már 3 kaszinó védelmét láttuk el és egy barátunk közbeszerzéssel elnyert objektumát is mi őriztük. Százmilliós árbevételig jutottunk. És a jövő még szebbnek látszott. Nyugat-Dunántúlon 30 kaszinó védelméről írtunk alá szerződést 2012 augusztusában.

A fellegekben jártunk!  És 2012 őszén egy pillanat alatt minden összeomlott. Egy nagy megbízónk, egy diszkó bejelentette, hogy december 31-vel bezár. Barátom telefonált, elbukták a közbeszerzési eljárást, nem kell tovább őrizni az objektumokat.  Két nap múlva pedig vezető hírré vált, hogy rendkívüli döntés született: bezár az összes kaszinó. A 2013-ra becsült árbevétel 10 millió forintra zuhant, ami nem fedezte a cég működését. K. O. volt ez a javából.

Két társam kiszállt az üzletből. Én nem akartam feladni. 19-re lapot húztam, felmondtam a főállásomban, eladtam a kocsimat. Azt mondtam: tanultam üzletfejlesztést, menedzsmentet, marketinget, tudom, mi az a EFQM-modell (Európai Kiválósági Modell) – akkor már főállásban gazdaságfejlesztőként papoltam a különféle üzleti technikákról –, nézzük meg, mit ér a tudásom a gyakorlatban. A megtakarításomat is betettem a cégbe, abból fizettem a kulcsembereket. És közben elemeztem, feltártam a vagyonvédelmi piac gyenge pontjait. Láttam, hogy az építkezések őrzése gyenge, lazán kezelik az ezzel megbízottak. Mi katonás fegyelemmel dolgoztunk, ha hívtak, 4 órán belül a helyszínen voltunk.  Az összes környékbeli építésvezetőt megkerestem, és ajánlatot tettem. 2013. áprilisra már újra öt nagy megrendelőnk volt, évvégére megint elértük a 100 milliós árbevételt. Megmenekültünk!

Megtanultam a leckét: vállalkozóként soha nem szabad egy lapra feltenni mindent, több féle munka kell. Ha egyiknél baj van, segít a másik. Cégcsoportot kezdtem építeni. Előbb csak a Marcus Securityn belül vállaltunk más munkákat, majd külön vállalkozásokat alapítottam. Van, amelyik gépi és kézi földmunkákat végez, egy másik gyárakat őriz, és pár éve már munkaerő-kölcsönzőm is van. Ez megy a legjobban, a cégcsoport kétmilliárdos árbevételének háromnegyede tavaly már innen jött.

De a szívem csücske a Marcus Security, ami ma már „csak”a brandet őrzi, más feladata nincs. Ez a múlt, a küzdelem és végül ez lett a túlélés záloga.  Kiderült, a tudás, a minőség az őrző-védő munkában is fontos.