Jelenlegi hely

Erzsébet királynőt kiszolgálni nem kell félnetek

Kovács László, a La Fiesta Vendéglátóipari és Szolgáltató Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója
365 üzleti történet, Kovács László, La Fiesta
„Hirtelen síri csönd lett. Közben mindenkinek zakatolt az agya: mit tegyünk, takarjuk le egy abrosszal a pohártemetőt?”

 

Melyik volt a legemlékezetesebb fogadás, aminek rendezésében részt vehettem?  Kétségkívül az, amikor Göncz Árpád egykori államfő 1993-ban találkozott Budapesten II. Erzsébet királynővel és férjével, Fülöp herceggel. Tudtam, hogy népes kíséret érkezik a királynővel, de hogy mi mindenre figyelnek, és mi lehet fontos, mivel lehet sikert aratni és elbukni – a szó szoros értelmében –, azt nem sejtettem.

Én akkor az Atrium Hyatt üzletvezetője voltam, a mi csapatunkat bízták meg a tágabb 400 fős álló , és a szűkebb körülbelül 80 fős , ültetett fogadás lebonyolításával. Ez II. Erzsébet által adott fogadás volt, amelyre a Szépművészeti Múzeumban került sor. Nyilvánvalóan a legprofibb, minden tekintetben kiváló pincéreket válogattuk ki a történelmi eseményre és mindennel jó előre felkészültünk, együttműködve a brit nagykövetséggel és a Külügyminisztériummal. Erzsébet királynő azonban mindent hozott magával, az új-zélandi báránytól a skót lazacig, valamint az összes étel alapanyagig, a fertőtlenített tányéroktól az evőeszközökig. De a mi séfünk, Lukács István főzött. Vacsora közben végig ott állt a királynő mögött a főkomornyikja, csak ő lehetett vele kapcsolatban, minden fogás előtt ő adta a celofánba csomagolt villát és kést, és segíthetett volna neki, ha étkezés közben valami óhaja van. A delegáció megérkezése előtt nemcsak a biztonságiak ügyködtek szorgosan, de a beefeaterek, kincstárnokok is, akik kezükben kis mérőpálcikával centizték ki, hogy szabályosan – pár milliméter eltérés sem volt megengedett! –  helyezkedjenek el az evőeszközök a tányér szélétől vagy a pohár talpától.

Mikor mindent rendben találtak, csak ekkor lépett be a királynő a férjével és néhány kísérőjével a terembe. Belépésének percében – nyilván izgalmában – az egyik szárnysegéd véletlenül meglökte az egyik pincért, aki egy egész tálca poharat leejtett, ami éktelen csörömpöléssel zúzódott apró darabokra. Hirtelen síri csönd lett. Közben mindenkinek zakatolt az agya: mit tegyünk, takarjuk le egy abrosszal a pohártemetőt?  Vagy gyorsan takarítsunk? Fülöp herceg azonban nem jött zavarba, megoldotta a dilemmát: lehajolt és elkezdte összeszedni az üvegszilánkokat. Tíz másodperc múlva már tízen szedegették vele a pohármaradványokat, így pillanatok alatt eltűntek az üvegdarabok. A vacsora rendben lezajlott. Fülöp herceg egész este nagyon közvetlen, érdeklődő volt.

A királynő egyébként szinte semmit, csupán egy-két falatot evett mindenből. Előtte próbaképpen többen megkóstolták a fogásokat. Nyilvánvaló, hogy II. Erzsébet már megvacsorázott.

Azóta már szerveztem több olyan fogadást, amelyen államfők és királyok vettek részt. Erzsébet királynőt és azt a pohárcsörömpölést azonban soha nem felejtem el…