Jelenlegi hely

Együtt a magyar tőzsdéért

Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója, a Budapesti Értéktőzsde korábbi alelnöke
Szécsényi Bálint, 365 üzleti történet
"A feszültség 2011 őszére tarthatatlanná vált, így az Equilor összefogott a piac négy akkori meghatározó szolgáltatójával (Buda-Cash, Concorde, Erste, ING). Nyomást gyakoroltunk a BÉT tulajdonosaira annak érdekében, hogy a piaci szereplőket is vonják be döntéseikbe. Akciónk sikeres volt..."

 

Szeretem a stabil dolgokat – talán meglepő ezt attól hallani, aki lényegében egyetemi tanulmányainak befejezése óta a tőzsdén, vagy körülötte pörög. Nekem azonban a tőzsde egy fix, kiszámítható pont, ami immáron 20 éve meghatározza az életemet. Ennek a két évtizednek a nagy részét a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) egyik alapítójánál, az Equilornál töltöttem, 2005 óta annak vezetőjeként. Egy olyan sztorit emelnék ki a sok közül, amely meghatározó nyomot hagyott a BÉT és a magyar tőkepiac történetében.

A magyar tőzsde életében meghatározó volt a 2004-es év: fő tulajdonosai a bécsi tőzsde és osztrák bankok lettek. Akkoriban az Equilor még nem volt a tőzsde legnagyobb szolgáltatói között, de mindvégig éreztük, hogy egy magyar szolgáltatónak a hazai piac a legfontosabb, így társaimmal együtt az volt a célom, hogy jelentősen megerősítsük hazai pozícióinkat. Az osztrák tulajdonos időszaka alatt azonban a tőzsde vezetése lényegében tehetetlen volt, leálltak az érdemi fejlesztések. Ráadásul valódi egyeztetés nélkül olyan intézkedéseket terveztek, melyek veszélybe sodorták volna az újkori magyar tőkepiac addigi eredményeit.

A feszültség 2011 őszére tarthatatlanná vált, így az Equilor összefogott a piac négy akkori meghatározó szolgáltatójával (Buda-Cash, Concorde, Erste, ING). Nyomást gyakoroltunk a BÉT tulajdonosaira annak érdekében, hogy a piaci szereplőket is vonják be döntéseikbe. Akciónk sikeres volt, és megteremtette az alapjait annak, hogy a BÉT, és ezáltal a magyar tőkepiac hosszú távon is új irányba indulhasson el. Még abban az évben átalakult a tőzsde vezetése, és immár a BÉT alelnökeként örömmel segítettem abban, hogy a szereplőket bevonva születhessenek meg az újabb, a piac szempontjából meghatározó döntések. A pesti parkett környékén ismét az együttműködésről szóltak a mindennapok, és a piac fejlesztése, a napi munka mellett olyan, máig egyedülálló eseményeket szerveztünk, mint például a Vissza a parkettre! rendezvény, amelyen egy napra visszahoztuk a nyílt kikiáltásos kereskedést a tőzsde korábbi palotájába, a tőzsde 150. évfordulójára pedig olyan nagyszabású jótékonysági árverést szerveztünk, melyre a tőkepiac meghatározó szereplői és közjogi méltóságok ajánlottak fel tárgyakat.

A BÉT tehát 2011 után ismét felpörgött, megindult a párbeszéd, de az osztrák tulajdonosok továbbra sem a tőkepiac fejlesztése érdekében dolgoztak, így kézenfekvő volt a további változás. Végül 2015-ben a BÉT új meghatározó tulajdonosa a Magyar Nemzeti Bank lett, ezzel megteremtve a lehetőséget a további fejlődésre. Jó érzés, hogy ennek a magyar tőzsdei sztorinak immáron húsz éve az alakítója lehetek, és bízom benne, hogy még sokáig támogathatom.