Szőke Gábor Miklós állati birodalma

Szőke Gábor Miklós állati birodalma

Monumentális lovak, óriási sas, gigantikus sólyom – Szőke Gábor Miklós pályáját állati szobrok sokasága szegélyezi. A szobrász-belső építész, vállalkozó legújabb köztéri szobrát hamarosan a Budai Várban állítják fel. Erről csak annyit árult el, hogy bronzból készül, és hogy több mint fél éve dolgozik rajta.

 

„Teljesen összefonódik bennem a művész, az üzletember és a vállalkozó” – mondja magáról hazánk egyik legsikeresebb, nemzetközileg elismert kortárs művésze.   Dinamizmus, erő, energia árad a mai kor totemjeinek nevezett emberfeletti tulajdonságokkal felruházott monumentális állatszobraiból. Nagyjából száz köztéri alkotása található Magyarországon és a világ minden táján. Szőke Gábor Miklós a szobrászat mellett belsőépítészettel foglalkozik: a Gabor M Szoke Studio 2017-ban elnyerte az év Design Irodája címet. A kísérletezés és az eklektika jegyében megalkotta a Dante Home bútormárkát, amelyet a saját szobrain kívül a Dante Birodalom pokolbeli fiktív lényei inspiráltak. A Dante elnevezés mögött a művész néhai dobermanja áll.

 

Az első autó ára

Szőke Gábor Miklós monumentalitáshoz és állatokhoz fűződő vonzalma összefügg azzal, hogy családjában lovakat tartottak. „Három- négy évesen beléptem az istállóba, és megütött a lovak mérete, energiája a zárt térben. Később nyitott szemmel néztem a városban a nagy szobrokat, Zala György alkotásait a Hősök terén vagy Stróbl Alajos munkáit. Gyerekkorom óta azok a művészek inspiráltak bármely korból, akik nem öncélúan alkottak, hanem hatást gyakoroltak a környezetükre.”

Gábor az üzleti érzéket otthonról hozta magával. Jogászvégzettségű és művészetkedvelő szülei üzletemberek, ingatlanvállalkozással is foglalkoztak. „Rengeteget tanultam szüleimtől, akik a rendszerváltás után szinte a nulláról kezdték és kemény munkával építették fel mindazt, ami a családunkban van.” Ő már gyerek kora óta határozott elképzelésekkel rendelkezett életpályáját illetően. Úgy érezte, hogy a művészet és az üzleti világ nem zárja ki, hanem erősíthetik egymást. Sosem akart a fióknak dolgozni. Szerette mindig megmérettetni magát versenyeken és feszegette önmaga határait, a győzelem és a siker kicsi kora óta hajtotta előre. Az első lovat ábrázoló bronzszobrát egy híres négyesfogat-hajtó vásárolta meg tőle. „A szakközépiskolában éppen az anatómiánál tartottunk, és én akkor már megrendelésre szobrokat készítettem, viaszból, agyagból megmintáztam őket, majd az öntődében kiöntettem bronzból.” Így kereste meg az első autója árát. A védjegyévé vált falécekből készült állatszobrokat az Epres kert körül kezdte építeni, passzióból, harmadéves képzőművészeti növendékként. A járókelők felfigyeltek rá, egyik megrendelés, kiállítás követte a másikat. Az Állatkertben jelentek meg először a faléces állatszobrai. Az első köztéri installációja a keszthelyi Festetics kastély parkjában volt, kilenc színes ló szobrot tervezett a rokokó játékosság jegyében, amit aztán több helyen kiállítottak az országban. A 2007-es Nemzeti Vágtára is készített ló szobrot, amely a vágta jelképeként a Hősök terén a Műcsarnok előtt volt felállítva és onnan indult országos turnéjára. Az ezt követő évben a Bálna alapkőletételére épített egy hatalmas bálnaszobrot zsaludeszkákból. „A hulladék fák indították el bennem a nagy méretekben gondolkodást, a kilépést a térbe, összhangban a környezettel” – meséli a művész. „Felismertem azt, hogy a szobraim reakcióba lépnek a környezettel. Erre reflektálva törekedni kezdtem arra, hogy ahova kerülnek, hatást gyakoroljanak a környezetükre.”

 

A Fradi-sastól az atlantai sólyomig

A köztéri szobrokat Magyarországon újragondoló és indusztriális formanyelven megszólaltató Szőke munkái növekvő léptékének köszönhetően idővel kinőtte a családi garázst és az egyszemélyes kisvállalkozásának kereteit, szüksége volt egy csapat kiépítésére. 2013 év végén Dante Birodalom néven létrehozta első kft-jét, amelybe társtulajdonosként 2014-ben csatlakozott párja, aki a kommunikációért és az értékesítésért felel nemzetközi szinten is. Hauer Berta korábban a londoni központú Lewis hazai PR ügynökségét vezette. Egy startup kampány záróeseményére hívta meg Gábort több hírességgel együtt, mivel izgalmasnak találta a szobrászművész munkásságát. Most pedig már Berta erősíti a szobrász brandjét hazai és nemzetközi kommunikáció, márkaépítés és ügyfélkapcsolatok területén. Csapatukban vannak szobrászok, hegesztők, grafikusok, statikus mérnökök, 3D modellezők és logisztikai menedzserek. Előfordul, hogy a szobrok megvalósításán egyszerre kétszázan is dolgoznak Gábor irányítása alatt. A Fradi-sast például 120-an készítették. Ez volt az első rozsdamentes acél szobor, amit Szőke Gábor úgy vállalt el, hogy korábban nem foglalkozott ezzel az anyaggal és technológiával. „Alaposan fel kellett mérnem a terepet, az alvállalkozók feltérképezésétől, a megfelelő szakemberek kiválasztásától kezdve Finnország és Németország rozsdamentes acélgyárainak hazai beszállítóiig.  Hatalmas felelősség volt minden tekintetben.”

A Fradi-sas komoly érdeklődést indított el külföldön is. A szlovákiai Somorján a Lovasaréna előtt álló Kolosszus ló szobor és a Fradi-sas együtt fontos referenciának bizonyult Szőke eddigi legikonikusabb nemzetközi munkájához. A világ legnagyobb madár szobrát alkotta meg Atlantában, egy 36 tonnás, 22 méteres sólyomszobrot az Atlanta Falcons amerikai futballcsapat új stadionja elé. A turista-zarándokhellyé lett sport-képzőművészeti alkotásra három nemzetközi művészt versenyeztettek meg. Második állomásként keresték fel Szőke csepeli műtermét, az ottani infrastruktúra és a művész eddigi szobrai meggyőzték az amerikai megrendelőt arról, hogy nem kell tovább keresniük. Mielőtt megszületett a végleges terv Szőke fejében, rengeteg mozdulattanulmányt, látvány- és világítástervet készített, amelyet személyesen prezentáltak az Atlanta Falcons tulajdonosának Atlantában. Ezt követően a legnagyobb kihívást a több mint 10 ezer kilométer távolságra lévő építkezési területre való előkészülés jelentette, beleértve a szobor monumentális léptékéből adódó statikai és építési kihívásokat és a munkaerő felkészítését a féléves amerikai kitelepülésre. Kinn tartózkodásuk alatt izgalmas akadályokba ütköztek: a statikus mérnöküknek, Pongor Lászlónak például volt egy-két álmatlan éjszakája az Atlantához közeledő tornádó miatt, de szerencsére a madár jól bizonyított az első spontán szélterheléses teszten. Maga az építkezés pedig teljesen más gépeket és felszereléseket kívánt, mint amilyen Európában megszokott, mivel teljesen más áramkör- és a biztonságvédelmi előírások vannak Amerikában. Így a “bevetés előtt” a csapatot különböző tréningeken készítették fel.

Inspiráló ex-Csepel Művek

 

Szőke Gábor Miklós gigantikus köztéri szobrai az ex Csepel Művek gyárépületében készülnek, és innen indulnak világhódító útjukra. A Csepel Művek 2014-ben került Szőke figyelmének a fókuszába. Először egy 500 négyzetméteres csarnokot béreltek, amit a felújítási munkálatok után megvásárolt társával, majd elkezdtek tovább terjeszkedni a Bronzöntő utcában. Ma már a Gabor M Szoke Studio több, különböző funkciót betöltő épülettel rendelkezik: van közte műhely, bemutató és rendezvényterem, iroda, és raktárhelyiségek. „Inspirált a hely, amely az egykori Weiss Manfréd Művek Közép- Európa egyik legnagyobb ipari központja volt az 1930-as években. Koncepciójában organikusan illeszkedett az építőipari léptékű köztéri szobraimhoz, amelyekhez komoly indusztriális háttér, infrastruktúra és ipari munkafolyamatok kapcsolódnak. Csepel a magyar ipar bölcsője.” „A megrendelések növekedésével egyenes arányban egyre nagyobb beruházásokat tudtunk a szobrok profitjából visszaforgatva megvalósítani” – veszi át a szót Berta.

A folyamatos építkezés és terjeszkedés mellett a stúdió régi ipari elemekkel, kortárs műalkotásokkal, luxustárgyakkal berendezett 100 éves téglaépülete rendezvényhelyszínként is funkcionál. Esküvőkre, tematikus partikra, forgatásokra adják bérbe.

A párhuzamosan több projektet futtató Szőke Gábor Miklós az Antik and Art művészeti vásáron szerepel legújabb oroszlánszobrával. Nemrégiben a Makláry Fine Arts-szal kezdett együttműködésbe, akik bizonyos műveit a külföldi műtárgy piacon fogják képviselni. Hamarosan fény derül az egyelőre titkos köztéri szobrára, amely a Budai Várban kerül felállításra. Erről csak annyit árult el előzetesen, hogy bronzból készül, és hogy több mint fél éve dolgozik a megvalósításán.

 

Sok munka, sok kísérletezés

 

„Minden újabb munkám egy újabb kísérletezés, teljesen eltér az előzőektől ” – mesél szobrairól. Jelenleg a Delaware állambeli Dowerbe és Floridába tervez szobrot. Az Atlanta Falcons tulajdonosa hajójának orrára egy öntvény készül alumíniumból. „Sok kísérletezés előzi meg a technológiai hátteret, az anyagösszetétel kialakítását, hiszen a nyílt tengeren hatalmas a szélterhelés, a párás-sós levegőtől bármilyen nemesfém azonnal oxidálódni kezd. Ráadásul szigorú súlykorlátozás van, és a szobrot mobilissé kell tenni, hogy leendő tulajdonosa le tudjon mögötte szállni a magánhelikopterével… A mindennapokra visszatérve a napi munkaidőmnek nagyjából egyharmada megy el szobraim tervezésére, rajzolására. A többit a cég vezetése, az alvállalkozókkal, az állandó csapatommal való munka viszi el” részletezi a szobrász a művészi és menedzseri teendőit. Az alkotás mellett hobbi gyanánt old timer autókat gyűjt, felújít, és szeretné megvalósítani gyerekkori álmát: egy hatalmas terepasztalt készíteni, amelyen felépíti a saját világát, úthálózatokkal, épületekkel, közlekedési eszközökkel.

Szentgyörgyi Rita

 

 

 

Szőke Gábor Miklós  / 35 /

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett Kő Pál osztályában, szobrászként. Milánóban fél évig tanult ösztöndíjasként az Accademia di belle Arti di Brera-n. Közel 100 köztéri szoborral rendelkezik hazánkban és világszerte. A szobrászat mellett fest, enteriőröket és bútorokat is tervez. A Csepel Művekben található grandiózus alkotóműhelye, a Gabor M Szoke Studio, turista látványosságnak számít országszerte.

 

Kapcsolódó cikkek: