Mindenről tabuk nélkül!

Kósa Erika: mire észrevesszük, már nem lesz mögöttünk senki, széthullanak a dolgok

A Kósa Erika Akadémia Senior Klubjának alakuló estjét 2020. január 29-én tartották. Egy nappal azután, hogy az alapító háziasszony, Erika betöltötte az 56.életévét! Ezzel a hírrel köszöntötte vendégeit és arra a kérdésre, hogy ez a szám ország-világ előtt publikus-e, mosolyogva bólintott és válaszként megtartotta „Az idő vetülete az élet relációjában” előadását.

Bevezetőként elmondta, hogy a Klub célja egy olyan közösség építése, ahol tabuk nélkül beszélhetnek a résztvevők azokról a senior korosztályt érintő témákról, amelyek által felkészültebbek, boldogabbak, elégedettebbek lehetnek az előttük álló évek - évtizedek során. Tudomásul kell venni, hogy nem élünk örökké, együtt kell élni a változásokkal, ezekre készülnünk kell, hogy valamennyi életszakaszunkban megtaláljuk az adódó örömforrásokat. A rendezvények, az őszinte beszélgetésekkel teli tartalmas együttlétek, a tapasztalatok megosztása ehhez adna a tervek szerint inspirációt, bátorságot életszakasztól, élethelyzettől függetlenül.

Az emberek hárítanak

Kósa Erika szólni szeretne a rohanó életet élő, már érettebb korban lévő üzletemberekhez és az 50+ os korosztályhoz is. Mert az emberek alapvetően hárítanak – „mi sosem halunk meg, mi sosem leszünk 65 évesek”. Ez a viselkedés Anna Freud ismert pszichológus szerint a szervezet védekező reakciója, nem akarjuk tudomásul venni a riasztó, kellemetlen jelenlegi vagy akár jövőbeni eseményeket. Olyan ez, mint mikor a TV előtt ülve a világban történő tragikus eseményeket látva, gyorsan továbbkapcsolunk egy zenecsatornára… Mert a mi közép-kelet európai kultúránkban milyen képet festenek a nyugdíjas életszakaszról? Egzisztenciális, egészségi problémák, kitaszítottság, kiszolgáltatottság, elszigetelődés. Ehelyett a klub programjával Erika az 50 évet betöltött résztvevőknek azt szeretné megmutatni, hogyan készüljünk fel tudatosan az életünknek erre a harmadik harmadára, annak szabadságára, amikor megvalósíthatjuk olyan álmainkat, melyekre korábban nem volt időnk, vagy csak kicsit ”ellophattunk” a kötelességektől terhelt hétköznapokból. Hiszen 6 éves korunktól kezdve, közel 59 éven át alapvetően szinte mindig más osztotta be az időnket, más határozta meg, hogy mit csináljunk. Erre az új időszakra tudatosan készülni kell, tervezni és örömmel tekinteni a tervek megvalósítása elé. Mit teszünk, mivel hagyunk magunk mögött nyomot a nemzedékek vándorútján… – magyarázza az ismert üzletasszony szenvedélyesen. „Az idő rohan, és ha csak a munkára, a külvilágra koncentrálunk, akkor bár hivatásunkban sikeresek lehetünk, sokat kereshetünk, de mire észrevesszük, már nem lesz mögöttünk senki, széthullanak a dolgok. A mindennapokat kell jól megélni. Minden nap egy élmény, és minden nap a boldogság. És erre időben és tudatosan készülni kell.”

"A boldogság nem a környezetből jön, hanem magunkban hordozzuk!”

Kósa Erika egy korábbi beszélgetésben a korral és a változásokkal járó változások kezelésére példaként felidézett egy történetet. Egy korábban magas pozíciót betöltő ismerősének az esetét, aki öniróniával mesélte, hogy nyugdíjba vonulása után felkereste azt a kedvenc éttermét, ahová igen gyakran járt aktív vezetői életében üzleti ebédekre, vacsorákra. Az a pincér, aki korábban mindig széles mosollyal, szolgálatkészen üdvözölte, most csak futólag biccentett és egy félre eső asztalra mutatott. Még csak oda sem kísérte… Ez csak egy kissé kellemetlen mellékszál, de erre is készülni kell, hogy megfelelő derűvel, bölcsességgel kezeljük, hogy milyen az, ha már nem vagyunk a középpontban, ha már nincs úgymond „hatalmunk”. Ki kell találni, mi kompenzálja ezt a szerepet, mitől érezzük jól magunkat, mitől leszünk ismét magabiztosak. „Mert a boldogság nem a környezetből jön, hanem magunkban hordozzuk!” – hangsúlyozza Erika. Meg kell tanulni elfogadni a megváltoztathatatlant és elengedni azt, amit el kell engednünk, akár a korunk előre haladta miatt, a társadalmi, hivatásbeli pozíciónk vagy akár egy szerettünk eltávozása miatt.

Kósa Erika zárógondolatként Szent Ferencet idézte, aki azt kérte, hogy kapjon erőt ahhoz, „hogy elfogadjam, amin nem tudok változtatni, adj bátorságot, hogy megváltoztassam, amit lehet, és adj bölcsességet, hogy a kettő között különbséget tegyek.”

A Klub első találkozóján  Kósa Erika nyitó előadását követően Tonk Emil, a Magyar Marketing Szövetség egyik alapítójának és azóta ügyvezető alelnökének előadásából töltekezhettek az est résztvevői. A Kósa Erika Akadémia Senior Klubja a jövőben havi rendszerességgel kerül megrendezésre a létszámtól és az aktuális program jellegétől függően az Akadémián vagy külső helyszínen. 

Skonda Mária