Ipar 4.0 és az oktatás

Ipar 4.0 és az oktatás

A Trend FM szerkesztősége ezért a HG Médiával közösen szervezett gazdasági konferencián, a mindennapok nyelvén próbálja elmagyarázni azt a technológiai fejlődést, ami a közeljövőben előttünk áll. Nemcsak a robbanásszerű fejlődés előtt álló iparterületek kerülnek fókuszba, hanem az oktatás is. Vajon milyen együttműködésnek van létjogosultsága az iparági szereplők és a felsőoktatás között? A tanácskozáson erre is megpróbálnak az előadók választ adni, a Budapest Boscolo Hotelben, április 5-én.

A tanácskozáson olyan gazdasági kitörési pontok kerülnek majd terítékre, amelyek vagy fejlesztés alatt állnak, vagy már a mindennapjaink részei, csak még keveset tudunk róluk. Az Ipar 4.0 technológiák bevezetése és új üzleti digitális technológiák megjelenése. Mik az első lépések, mely üzleti fejlesztéseknek lehet jövője? Vajon a blockchain technológia valóban a jövő szerves részévé válik, vagy inkább más fintech megoldások kerülnek majd előtérbe?

Választ keresnek az előadók arra is, hogy a felsőoktatásnak valóban a cégek jövőbeni igényei szerint kell-e a szakemberképzésüket átalakítaniuk? Egyáltalán fel lehet-e készíteni a diákokat 3 vagy 5 év alatt a jövőre, amikor lassan 6-12 hónapokban mérjük a technológiai fejlődés szakaszait?

A konferencia szereplői beszámolnak majd az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform céljáról, kulcsterületeiről, de szóba kerülnek olyan sikerprojektek is, amire érdemes lehet építeni a cégek és a felsőoktatási intézmények közötti jövőbeni együttműködést. Vállalatok által támogatott tanszékek, kutatás-fejlesztési együttműködések lesznek majd terítéken. Szóba kerülnek a duális képzés bevezetésének eredményei, illetve a lehetséges és szükséges korrekciós lépések.

A felszólalók nem kerülik majd meg a munkaerőhiány égető kérdését sem. Javaslatokat tesznek majd arra, hogy milyen eszközökkel lehetne ezt enyhíteni, esetleg tartósan felszámolni. Szóba kerül majd az is, hogy milyen regionális különbségeket kellene áthidalni az oktatás és az ipar együttműködése területén.

Számos olyan előadó lesz ott a konferencián, akik elismert szaktekintélyei saját területüknek. Többek között Monostori László akadémikus​, az IPAR 4.0 Nemzeti Technológiai Platform elnöke, Keszte Róbert​, a Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezetője, Varga Zsigmond​, az SAP üzletfejlesztési vezetője, Boros Árpád, a KPMG szenior menedzsere, Kecskés Péter a Digitop Informatika Kft. ügyvezetője és Király István​, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese is ott lesz az előadók között.