Bioaktív anyagoktól okosodik a cipó

Bioaktív anyagoktól okosodik a cipó

„Üzleti koalíciót kínálunk más sütőipari cégeknek az általunk kifejlesztett termékek gyártására, forgalmazására” – mondja Szakács Tamás, a Hajdúsági Sütödék Zrt. vezérigazgatója. Tizenhét évi saját forrásból finanszírozott vállalati kutatás-fejlesztés eredményeként, tavaly nyáron piacra dobták a Smart Food /Okos Élelmiszer/ néven védjegyezett első termékeiket. Most azon dolgoznak, hogy a Vitajó cipókminél töb helyre eljussanak.

Meglehetősen szokatlan, hogy egy magyar élelmiszeripari középvállalat menedzsmentje több mint másfél évtizednyi saját vállalati kutatásra alapozva fejlesszen ki és dobjon piacra új innovatív termékeket. Az ódzkodás persze érthető, hiszen az újító szellemű cégvezérnek, ha célba akar érni, nem kevés nehézséget kell legyűrnie. Szűk keresztmetszet lehet az idő, a pénz, vagy éppen a szakember hiánya, sziszifuszi erőfeszítést követelhet a bürokratikus előírásoknak való megfelelés, megakaszthatja az innovációt a támogató belső-, vagy éppen külső környezet hiánya.

Termelői franchise hálózatot szerveznek
Szakács Tamásnak, a Hajdúsági Sütödék Zrt. vezérigazgatójának úgy tűnik, mindezeket az akadályokat sikerült leküzdenie, és 17 évi saját forrásból finanszírozott vállalati kutatás-fejlesztés eredményeként, tavaly nyáron piacra dobnia a Smart Food /Okos Élelmiszer/ néven védjegyezett brandjük első termékeit. Az új cipócsalád első ránézésre sikergyanús, hiszen csak Hajdú-Biharban és a régió néhány szegletében éves szintre vetítve közel 200 millió forintos piacot sikerült kiépíteniük fél év alatt. Néhány hónapja elkezdődött a cipócsalád országos bevezetése is. Két nagy áruházlánc üzleteiben már forgalmazzák az „okos” cipókat. Szakács Tamás azonban úgy véli, ez nem elég, a termékeket a regionális piacokon keresztül lehet igazán közel vinni a fogyasztókhoz. „Mi a kutatások első percétől kezdve elsősorban innovátorként és csak másodsorban gyártóként pozicionáltuk magunkat. Sütőipari érdekeltségeink frissáru-gyártóként elsősorban Kelet-Magyarországon vannak jelen, az ország más területeire és más piaci csatornákba egy speciális termelő-piaci franchise keretében szándékozunk eljuttatni a Vitajó cipókat, és a későbbiekben piacra vezetendő hasonló termékeinket, brandjeinket. Üzleti koalíciót kínálunk más sütőipari cégeknek az általunk kifejlesztett termékek gyártására, forgalmazására. Ezzel, a sütőiparban kevés hagyománnyal rendelkező üzleti modellel szeretnénk elérni az okos élelmiszerek országos elterjedését. Elsősorban azért gondolkodunk ebben, mert ugyan más gyártók által, de helyben készülnének a termékeink, és a helyi kiskereskedelemben kedvezőbb fogyasztói árak mellett több emberhez juthatnának el” – fejti ki Szakács Tamás.

Hatmillió ember
A Smart Food koncepció piaci megalapozottsága alaposnak tűnik, hiszen szakértői becslések szerint a világon a funkcionális élelmiszerek és táplálék-kiegészítők piaca évi mintegy 200 milliárd dolláros lehet, és évek óta dinamikusabban növekszik, mint a hagyományos élelmiszerek piaca. A Vitajó cipók elmúlt félévi forgalmi adatai alapján a hazai kereslet is ígéretes, néhány év alatt több milliárd forintos piac is kiépülhet. Magyarországon ugyanis mintegy hatmillió olyan ember él, akire jótékony hatást gyakorolhatnak az alapos kutatómunkával kifejlesztett vitaminban és ásványi anyagban gazdag pékáruk.
Közös bennük, hogy vagy nem követik a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás elveit, vagyis, nem visznek be elégséges mennyiségű és/vagy minőségű bioaktív anyagot a szervezetükbe, vagy valamilyen élethelyzet miatt a bevitt anyagok nem elégségesek, vagy nem hasznosulnak megfelelően. Ilyen relatív hiányállapot áll elő például akkor, ha valaki dohányozik, rendszeresen alkoholt fogyaszt, vagy különböző gyógyszereket szed, egyedi táplálkozási irányokat követ (például vegetáriánus, fogyókúrázik), rendszeresen kemény fizikai vagy szellemi munkát végez, babát vár, vagy egyszerűen csak anyagi okok miatt nem engedheti meg magának, hogy változatosan és kiegyensúlyozottan étkezzen. A Hajdúsági Sütödék okos termékei hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez, a fáradtság és kifáradás csökkentéséhez, vagy éppen a csontozat, a haj, a bőr normál állapotának a fenntartásához. „Ahogyan az egyik orvos ismerősünk találóan megjegyezte: a Vitajó cipók a kenyerek multivitaminjai” – hoz példát a termékek orvosi megítélésére Szakács Tamás.

Humánklinikai vizsgálatok
Az agrármérnök és gazdasági újságíró végzettségű Szakács Tamás az ezredfordulón döntött úgy, hogy nyit az egészséget támogató, betegségek kialakulásának a kockázatát csökkentő élelmiszerek irányába. A miértről így nyilatkozik: „Akkoriban a hazai sütőipari piac koránt sem volt konszolidált, mint ahogy ma sem az. Sok volt a piaci szereplő, szinte mindenki ugyanolyan termékeket gyártott. Rengetegen feketéztek és az olyan jogkövető vállalkozások pedig, mint amilyen a mienk is, jelentős versenyhátrányba kerültek. Úgy ítéltem meg, hogy ebből a helyzetből csak nagyobb hozzá adott értékű, márkázható, a fogyasztóknak plusz szolgáltatásokat nyújtó, mások által könnyen és olcsón nem utánozható termékekkel lehet csak kitörni. 2000-ben a Smart Food (Okos Élelmiszer) kutatási program elindításakor már világosan összeállt a fejemben, hogy olyan alapvető élelmiszereket szeretnénk kifejleszteni, amik nemcsak teljes gasztronómiai értékűek és finomak, de egyértelműen, tudományosan igazoltan kedvező élettani hatásokkal rendelkeznek, támogatják az egészséget.”

A Szakács Tamás víziójának megfelelő élemiszerek kutatás-fejlesztésének előkészítése a világban folyó funkcionális élelmiszer-fejlesztés irányainak és eredményeinek felmérésével már az ezredfordulón elindult. Az első termékjelöltjeik 2005-ben készültek el, ekkor jegyeztették be a Smart Food védjegyet, és ekkor fogalmazták meg azokat a szakmai és etikai követelményeket is, amiknek az új, innovatív termékeknek meg kell felelniük. Hogy a kutatás-fejlesztési célokat mennyire komolyan vették, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a termékjelöltek többségének élettani hatékonyságát, biztonságosságát humánklinikai vizsgálatokkal is igazolták. Az elmúlt 12 évben több mint kétezer önkéntes bevonásával hét III-as fázisú és egy IV-es fázisú humánvizsgálatot végeztek el és ebben az időszakban két validációs tanulmány is született. „2017-re gyakorlatilag kialakult négy sütő- és édesipari brandünk, brandenként más-más élettani, egészségügyi előnyt hordozva, és több félkész projektünk is van a fiókban. Ha őszinte akarok lenni, elmondhatom, hogy a vízióból született valóság mára némileg túlnőtte egy gyenge jövedelmezőségű ágazatban működő, magyar tulajdonú középvállalat kereteit” – jegyzi meg Szakács Tamás.

Indulnak a szendvicspartik

A brand első tagjainak piaci bevezetésére egy társadalmasítási – gyakorlatilag edukációs –programot dolgoztak ki. Ennek első szakaszát tavaly nyáron indították a kelet-magyarországi régióban. Több mint 12 ezer család kezébe adták a cipókat és a termékek jellemzőit, élettani egyediségét ismertető tájékoztatókat. „Számos piackutatás igazolja, hogy az emberek az új termékekkel szemben, pláne, ha azok addig szokatlan plusz funkciókat is hordoznak, bizalmatlanabbak lehetnek és így nehezebben jutnak el a vásárlási döntésig. A társadalmasítással mi ezeket a feltételezett félelmeket is megpróbáltuk leküzdeni. Sok kedvező véleményt kaptunk, kritikát pedig alig. 2018-ban az iskolák felé fordulunk. Olyan helyi szervezésű programokat – szendvicspartikat - támogatunk majd „okos cipóinkkal”, amelyek hatására a gyerekek és családtagjaik, de akár a pedagógusok is, egészségesebb, tudatosabb táplálkozási szokásokat alakíthatnak ki maguknak.” – fejti ki a cégvezető.

A konkurenciáról Szakács Tamás úgy nyilatkozott, bár új termékeik elsősorban a már piacokon lévő sütőipari termékekkel versenyeznek, „ám ha a fogyasztók megértik innovatív termékeink élettani plusz szolgáltatásait, akkor viszont már üresebb a pálya”. Bőséggel vannak a polcokon valamilyen pluszszolgáltatást ígérő termékek („mentesek”, „csökkentettek”), de azt mondja, az övékhez hasonlóan összetett, egészséget támogató alapvető élelmiszereket még alig találni. „Mivel költséghatékonyan kerülnek be termékeinkbe a kedvező élettani hatásokat nyújtó speciális összetevők, a vitamin- és ásványianyag-forgalmazóknak is konkurenciát jelenthetünk. Termékeinkkel ugyanis valamilyen mértékben össze kívánunk nyitni eddig elkülönülő nagy piacokat is” – mondja.
Néhány szóban felvázolja a jövőképet is: megfelelő piaci fogadtatás esetén egy éven belül jöhetnek a Vitajó zsömlék, kiflik, sütemények stb. is. E termékeket követhetik majd a szív-koszorúér betegség kialakulásának a kockázatát csökkentő és a leggyakoribb funkcionális emésztési rendellenességek tüneteit enyhítő, gyakorta megszüntető új sütő- és édesipari brandek.
Dombi Margit