Jelenlegi hely

Mennyit ér a biztonság?

Schuszter Péter, a Generali Alapkezelő Zrt. volt vezérigazgatója, az Axiom Alapkezelő vezérigazgatója
Schuszter Péter, Axiom, 365 üzleti történet
„A két úr összenézett, majd felpattant a székről. Közölték, hogy teljesen irreális az ajánlatunk.”

 

 

Cégünk 2015 elején éppen az előző év beszámolóinak elfogadása előtt állt. Nehéz éven voltunk túl, de sikerrel zártuk.  

Egyik nap megcsörrent a telefonom, és egy közvetítőnk jelentkezett be azzal, hogy egy nagyon komoly megtakarítással rendelkező ügyfél hozzánk hozná vagyonát vagyonkezelésre. Örültünk a lehetőségnek, a közvetítőt bíztattuk, szervezze meg a találkozót.  Addig kollégáimmal összeraktunk egy ajánlatot. Az ügyfél és a közvetítő pár nap múlva eljött hozzánk. Megbeszéltük a részleteket, és a kidolgozott ajánlatból ismertettük a várható hozamokat, és a garanciákat. Hozamokra persze, nem vállalunk garanciát, de arra igen, hogy biztonságosan kezeljük ügyfeleink pénzét. Elmondtuk, hogy várhatóan 4-5 % körül lesz az elérhető hozam. A két úr összenézett, majd felpattant a székről. Közölték, hogy teljesen irreális az ajánlatunk, mert például egy brókercég 8-9%-os garantált hozamot ígért nekik.  Úgyhogy azonnal el is indultak a Nyugati pályaudvar irányába.

Leforrázva éreztük magunkat. Erre nem számítottunk. Nagy pénzről volt szó, azt gondoltuk, ilyen összegnél lényeges a biztonság.  Mi valóban a legjobb ajánlatot raktuk össze, amit még felelősséggel ígérhettünk. El sem tudtuk képzelni, abban az üzleti környezetben miként lehet 8-9%-os garantált hozamot elérni. Természetesen hallottunk arról, hogy van egy-két brókercég, amely ilyen és ehhez hasonló ajánlatokkal csábítja az ügyfeleket.  De azt is gondoltuk, ennek nem dőlnek be a pénzügyekben kicsit is jártas emberek. Akkoriban már hallani lehetett arról, hogy jó lesz ezekkel a cégekkel vigyázni, nem túl megbízhatóak… Erre fel is hívtuk az urak figyelmét, de ők közölték, mi ne aggodalmaskodjunk, a Quaestorral biztosan nem lesz baj. Ők ezt jobban tudják…

2014-2015-ben sorozatosan buktunk el ilyen és hasonló ügyleteket, nagy volt a magas hozamok csábítása. Az emberek megszédültek, feladták a biztonságot. De ez az eset azóta is gyakran felsejlik előttem. Túl nagy volt a tét. Egy hónap sem telt el, 2015 márciusában borult a Questor-dominó. Rengeteg aggódó telefont kaptunk, hogy ugye az általunk kezelt portfolióban nincsenek ilyen kötvények? Nem voltak. Mi fölöslegesen nem kockáztattunk.  

A két úr pár nap múlva ismét telefonált. Elmondták, minden pénzt a botrányos cég kötvényébe fektettek, ezzel elúszott a teljes magtakarítás, azaz sok százmillió forint. Arra kértek, ha tudok, segítsek. Nem tudtam. Csak felidéztem korábbi beszélgetésünket. 2017 elején újra találkoztam ezzel az ügyféllel. Ismét eljött hozzánk, és elmesélte, újból vállalkozásba kezdett.  Sikerült újraépíteni az elveszett vagyon egy részét, amit most már mindenképpen ránk bízna. Saját kárán tanulta meg, a megbízhatóság és a biztonság a lényeg.