"Nem az én ujjam van a ravaszon"

"Nem az én ujjam van a ravaszon"

„Mocorog bennem az érzés, hogy valamelyik ötletemet újra megvalósítsam, csapatot és saját céget építsek” – mondja Balogh Péter, az NNG ex tulajdonosa, alapítója, vezérigazgatója. Amíg azonban ez az érzés tetté nem változik, a Baconsult – ez is egy saját vállalkozás – keretében 14-15 céget mentorál, vagy befektetőként támogat. Ez is óriási munka!

„Igen, van élet az élet után, azaz amikor otthagytam az NNG-t – ennek már három éve – nem álltam le, csak rendeztem a sorokat, végiggondoltam, milyen legyen az új életem”- mondja Balogh Péter. Amikor az NNG-t eladta, néhány évig még vezérigazgató maradt, de aztán besokallt, eljött. A szakítás fájdalmas, de egyszerre felszabadító is volt. Fájdalmas, mert a vállalkozás minden sikerének-kudarcának részese volt, s megélhette azt a pillanatot, amikor a vállalat nemzetközileg is jegyzett, meredek növekedési pályára került. De talán ez az időszak volt az, amikor Balogh Péter rádöbbent: a munkának ezt a részét nem is igazán évezi már. Mint ahogy egy blogjában írta: „én felfedezni, új dolgokat kipróbálni szeretek. Amint valami rutinná kezd válni, elveszítem az érdeklődésemet.” Ennél „rosszabb” történt: egy verklibe került, ahol a mindennapok része volt az növekedési kényszer, a profitnövelési pálya, s ehhez folyamatosan tárgyalni kellett, ügyeket intézni, adminisztrálni, ahogy az egy vezérigazgatónál szokás. A munkának sose volt vége, ami magánéleti válságba, kiégés-szerű állapotba torkollott.

„Mindennap örömmel kelek fel”
A döntés, az akkor már ezer főt foglalkoztató, sokmilliárdos árbevételű NNG elhagyása ezért felszabadító is volt. Lezárult ugyan egy korszak, az első igazán nagy siker időszaka, ám kezdődött egy másik, amely már tapasztaltabban, a siker és a kudarcérzés ismeretében egy sokkal tudatosabb, emberibb élet lehet. „Mindennap örömmel kelek fel, mert olyan dolgokkal foglalkozom, amelyeket szeretek, amelyek izgatnak. Az életem már nemcsak a munkáról szól. A válás megtanított arra, hogy milyen fontos a család. Első házasságomban is nagyon szerettem a lányaimat, mégsem törődtem velük eleget. Állandóan dolgoztam. Most, az új házasságomban a kislányomnak már van apja is, s a ’vau-vau’ szavak után rögtön azt mondta, hogy ’apa’. Ez fantasztikus érzés! Kár, hogy korábban ezt még nem ismertem…”
Az új élethez tehát új munka társult. Azt Balogh Péter nem tudná elképzelni, hogy ne csináljon semmit, ezért gyorsan új párjával (ma már felesége) megalapította a Baconsult nevű cégét, amely angyal-befektetőként, kockázati tőkésként kezdő, de ígéretes cégeket mentorál és befektetőként támogat. Most 16 cégnél tartanak, de folyamatosan tárgyalnak, keresnek, felfedeznek újabbakat is. Óriási ez a szám! Lehet ennyivel lelkiismeretesen foglalkozni? „Lehet. Itt ugyanis én csak segítő vagyok, nem én végzem a napi munkát. Konzultálunk, új megoldásokat keresünk, tanácsokat adunk, néha pénzzel is beszállunk. A megvalósítás nem az én dolgom. Az induláskor többet konzultálunk, de utána egyre kevesebb az én dolgom.” Ahogy egy blogban írta: „A startupok nekem nem a pénzről, nem az üzletről, nem a befektetésről és főleg nem az exitről szólnak, hanem az alapítókról. Ez az ő történetük, az ő fejlődésük, tanulásuk története.”

„Újabb esélyt kaptam a sorstól”
Az új élethez új munkarend is tartozik. Hétköznap is van egy nap, amikor nem dolgozik, pontosabban: amikor nem tárgyal, nem találkozik újabb jelöltekkel. Meghatározta mettől meddig dolgozik. „Ez volt a legnehezebb, mert szeretek dolgozni, mindig tudnék valamit csinálni.” Arról is leszokott, hogy mindenkivel találkozzon, aki vele találkozni akart, vagy, hogy mindenkinek segítsen, aki tőle segítséget kért. „Újabb esélyt kaptam a sorstól, nem akarom elrontani azzal, hogy ismét szétforgácsolom magam. Már nincs lelkiismeret furdalásom, ha néha azt mondom, nem segítek. Meg kell fontolnom, milyen gondot veszek a nyakamba.”
Most jól érzi magát a bőrében, de… Bevallja, néha azért hiányérzete van. „Nagyon jó együtt dolgozni ennyi lelkes cégvezetővel, startup alapítóval. Egy év alatt többet tanultam cégvezetésből, csapatépítésből, menedzselésből, HR-munkából, befektetésből, mint korábban összesen. Tetszik, hogy minden vállalatnál más a megoldandó feladat, állandó készenlétben kell lenni, s folyamatosan ki kell találni valamit. De… Nem az én ujjam van a ravaszon! Nem én döntök, nem én irányítok. Ez hiányzik. Egyre biztosabb vagyok abban, hogy valamikor újra belevágok valami olyasmibe, amit kezdetektől én fogok felépíteni. Szeretek alkotni, szeretem az alkotás folyamatát!”
Van egyáltalán olyan ötlete, amit meg tudna valósítani? Na, ez az, amiből nincs hiány. Most például a saját családi háza fűtési rendszerének vezérlésével foglalkozik. Komplex – hűtési, fűtési – szabályozót keres, ami egyedi igényeket is befogad, Azt mondja, ami van a piacon, nem felel meg elvárásainak. És úgy gondolja, ami neki probléma, az másnak is az lehet. Vagy ott van a Dreamjo.bs vállalkozás, amely a Szerethető Munkahely Díjat is meghirdette, s amely a munkaerő-munkahelykeresés újszerű, emberibb formáját alakította ki. Ez már működik, de Balogh Péter azt mondja, ezt teljes egészében felesége, Mázi Mária vezeti. Ott ő már „csak” besegít. Ez se rossz, de nem az igazi…

Öt-tízévente egy nagy dobás
„Most úgy gondolom, hogy 5-10 évente lehet egy vállalkozónak valamilyen nagy dobása. Lassan érik a gondolat, hogy belevágjak… A következő két évet még biztosan a Baconsult befektetéseivel, mentorált cégeivel töltöm, aztán majd meglátom…” Egy korábbi interjúban azt nyilatkozta, hogy már nemcsak az üzlet, a megtérülés érdekli, hanem az is, hogy munkájával „világjobbító” legyen. Úgy látja, a mentorált cégek mindegyike megfelel ennek az elképzelésének. „Társadalmilag és anyagilag is hasznosak. Ez a jó kombináció. Azt keresem, amikor valami, ami jó, fontos ügy, az üzletileg is jól skálázható. És piaci alapon sokszor még a legjobb társadalmi célokat is könnyebb megvalósítani, mint támogatásokból, alapítvánnyal.” A Logiscool példáját idézi, amely gyerekek informatikai képzésére jött létre. „Ez nekem is szívügyem, a vállalkozás üzleti alapon több mint tízezer diákot ért már el, s nemcsak Magyarországon működik.” Korábban azt nyilatkozta, a Baconsult 10 olyan céget szeretne támogatni, amely 10 év alatt cégenként ezer ember foglalkoztatására lesz képes. Nem látja elhamarkodottnak ezt a kijelentését most sem, mert a „portfólióban már van 3-4 olyan cég, amely ezt megvalósítja. A többire még vadászunk.”
Tehát a mentorálás, a befektetői szerep még leköti „üzleti” kapacitását. És van még egy „különleges” esemény is, ami még ehhez a munkához köti: tavaly egy inkubátor program megvalósítására majdnem 500 millió forintot nyertek, állami forrásból. Itt van még feladata, fontos, hogy jól sikerüljön a támogatottak kiválasztása. „Bár nem szokásunk, e programnál előfordul, hogy olyan startupokba is beszállunk, amelyeket nem ismerünk régóta, de feltétel volt a mi anyagi részvételünk. Néhány ígéretes vállalkozás már megvan, de még keressük a nagyon jókat. Az idén ki fogjuk helyezni ezt az összeget.”
Munka tehát most is van bőven. Mint Balogh Péter mondja, „Dr. House-hoz hasonlóan nekem is folyamatosan szükségem van megoldandó problémákra, amin járhat az agyam. Most még ’csak’ a mentorált cégek megoldandó feladatai, de érik az újabb saját nagy dobás.”

Balogh Péter (40) az NNG társalapítója, egykori vezérigazgatója, az iGo navigációs szoftver fejlesztője. 7 éves kora óta ír szoftvereket. Először játékfejlesztő céget alapított, majd a Nokia Wi-Fi szabványán és egyéb mobiltechnológiáin dolgozott Finnországban. Most a Baconsult tulajdonos vezetőjeként angyal-befektető, s egy államilag támogatott inkubátor program irányítója. Nős, három gyermek édesapja.