Mindig üzletben gondolkodott Demján Sándor

Mindig üzletben gondolkodott Demján Sándor

„Amikor 2010-ben Demján Sándor felkért, hogy vezessem a Gránit Bankot, akkor beszélgettünk a bankvásárlás indokairól is. Kérdésemre elmondta, hogy a világon végigsöprő válság mérlegzsugorodást okoz szerte a világban, így Magyarországon is, de mint fogalmazott, ez nem lesz mindig így. A gazdaságban ciklusok vannak, a lefelé menő ciklus után jön a fellendülés és akkor azokat a bankokat választják szívesebben az ügyfelek, amelyek tiszta lappal indulnak, így a Gránit Bank versenyelőnyre tehet szert.” – idézi fel a nyolc évvel ezelőtti beszélgetést Hegedüs Éva, akit vezérigazgatónak kért fel a tulajdonos nagyvállalkozó. „Nagyon nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy a sok esélyes jelölt közül engem választott erre a posztra. Óriási élmény volt vele dolgozni. A közös munka során megismerhettem Demján Sándor vezetési stílusát, szívesen emlékszem a gyakran hangoztatott mondataira, miszerint a siker decentralizálható, de a felelősség nem, vagy arra, hogy csak csapatban lehet sikert elérni.”
„Amikor megbízott a bank vezetésével, kedvezően fogadta azt a kérésemet –sőt, utólag azt gondolom az irántam tanúsított bizalmát csak fokozta –, hogy akkor vállalom el a bank vezetését, ha elad nekem tulajdonrészt, így a kezdetektől nem csak vezetője, hanem tulajdonosa is vagyok a banknak” – emlékezik vissza Hegedüs Éva.
Demján Sándor kiváló stratéga és bátor vállalkozó volt, akinek stratégiai gondolkodását jól jelzi az is, hogy ő akkor vett bankot, amikor a bankrendszer profitabilitása és a hitelezési tevékenység a mélyponton volt – mondja Hegedüs Éva, akit a bank elnevezéséről is kérdeztünk. Több név forgott, először az „anyavállalat”, a TriGránit tűnt nyerőnek, de aztán a Gránit Bank mellett döntött Demján Sándor, aki elsősorban a vállalkozások finanszírozásban látta a bank jövőjét. Bár elsősorban a gyorsan növekvő kkv-szektor finanszírozását jelölte meg fő feladatként, de amikor a stratégia részleteiről, a kialakítandó üzleti modellről kérdeztem, akkor hátradőlt és ezt válaszolta: „azért Ön a bank vezérigazgatója, hogy Ön dolgozza ki a jövedelmező üzleti modellt.”
Amikor arról kérdezem Hegedüs Évát, hogy a kkv-szektor finanszírozásában vajon azért látott fantáziát Demján, mert a VOSZ elnökeként jól ismerte ezt a szektort, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója ugyan igennel felelt, de szerinte nem ez volt a lényeg. „Demján úr mindig üzletben, kölcsönösen előnyös megoldásokban gondolkodott, s nem utasításokban. Azaz sikeres ügyfélkört nem lehet kiépíteni csak azért, mert Demján Sándor a bank alapító tulajdonosa és egyben a VOSZ elnöke is volt. Azt vallotta, hogy akkor lesz vonzó a bank, ha az ügyfelek maguk jönnek rá arra, hogy számukra előnyös, ha együttműködnek a Gránit Bankkal. Miközben Demján Sándor elkötelezett takarékszövetkezeti ember volt, egyértelmű volt számára, hogy a Gránit Banknak más üzleti modellt kell követnie. Világosan látta, hogy a fiatalabb generáció és a városi lakosság egyre növekvő hányada nyitott a netbanki és mobiltelefonra optimalizált megoldásokra és a kezdetektől elfogadta, hogy a bank üzleti fókusza két pilléren, a digitalizáción, valamint a konzervatív kkv-hitelezésen nyugszik. Időben felismerte, hogy a folyamatos innovációk, a privátbanki kiszolgálás növelik az ügyfélélményt és a fióknélküliség költséghatékonysági előnyt eredményez a bank számára is. Demján úr mindig is fogékony volt az újításokra, maga is örök újító volt, sokszor csinált újszerű dolgot életében és környezetét is folyamatosan inspirálta. Nem fogom elfelejteni azokat a pillanatokat, amikor a Gránit Bank videó banki szolgáltatását próbálta ki saját maga egy laptopon, amelyet külföldi útjára is elvitt” – idéz egy történetet Hegedüs Éva.
Mivel jó harminc évvel ezelőtt Demján a Magyar Hitel Bankot vezette, adódik a kérdés: vajon mennyire folyt bele a Gránit Bank irányításába? „Noha minden hónapban beszámoltam a bank üzleti eredményeiről Demján Sándornak, ő az operatív vezetésbe egyáltalán nem szólt bele” – válaszolja Hegedüs Éva, aki kérésünkre felidézte azt a pillanatot, amikor Demján Sándor eladta neki a tulajdonrészét. „Azt mondta: magának, de csak magának adom el a bankot. Mégpedig azért, mert maga építette fel, jól csinálja és legalább tizenöt év előnye van velem szemben.”