A KÍNAI NAGY FALAT

Egy kényszerű váltás és az alvászavar – e kettő vezetett G. Németh György vállalkozásához. A Benyovszky Orvosi Központban másfél éve elindult a kínai páciensek fogadása, most pedig már kínai befektetővel tárgyalnak. Eladás, tőkebevonás, új befektetések – mindegyik opció szóba jöhet.

„Ha bejön hozzánk egy kínai páciens, akkor kínai orvos fogadja a saját anyanyelvén és választhat a nyugati vagy kínai gyógymód között. Érdekes, hogy a kínai betegek inkább az európai/magyar, a magyarok inkább a kínai orvosokat/gyógymódokat preferálják. Régi marketing igazság, hogy ’eladni annyi, mint megkülönböztetni’. A mi megkülönböztető jegyünk, hogy nem akarunk senkinek „a torkán letolni” egyetlen üdvözítő módszert sem, hanem alternatívákat kínálunk. Most indul egy különleges weboldal „Dr. Help” névvel, amely mögött tulajdonképpen egy telefonos segítő rendszer van, ahol egy belgyógyász a beteg panaszai, tünetei alapján orientálja a beteget, hogy a gyógyulás lépései jó irányban történjenek.”
Integratív gyógyászat
G Németh György hangsúlyozza, hogy nem csak a beteg fontos, hanem az orvos is. A törődést és odafigyelést az orvosok az állami egészségügyben kevés helyen kapják meg. Ezt mindig csak tőlük várják el, miközben velük valójában sokkal többet kellene törődni. „Van egy idős onkológus professzorunk, akire az állami egészségügy már nem tartott igényt, miközben mindent tud a szakmájáról. Nálunk igen megbecsült és szeretett orvos, aki a beteggel és a beteg hozzátartozóival is érzékenyen foglalkozik. Az orvostudomány egyre inkább az integratív medicinákat részesíti előnyben: a néhány száz éves európai és a három-négyezer éves távol-keleti medicinák ötvözetét, összekapcsolását, vagy ezek egymást kiegészítő hatását. De van indiai, afrikai, japán, dél-amerikai gyógyászat is, és még számtalan, amelyek eredményesen integrálhatók a gyógyítási folyamatba. Most szeptemberben mi voltunk a kommunikációs ügynöksége - ilyen vállalkozásunk is van - az Európai Integratív Medicina Szövetség budapesti világkonferenciájának, amelynek partnere volt a ChinaCham Hungary, a Magyar-Kínai Gazdasági Kamara is. A konferencia legfontosabb üzenete az volt, hogy össze kell gyűjteni a gyógyító tudást a világ minden részéből, és alternatívát kell nyújtani – orvosnak és betegnek egyaránt: választhassanak, hogy egy adott esetben melyik lehet a legeredményesebb gyógyítási metódus. Csak példaként: nem biztos, hogy egy rákos beteg gyógyulásának egyetlen módja a kemoterápia – ma már számos más gyógymód is létezik. A bővülő magyar-kínai kapcsolatok fontos, nemzetközi szerződésbe foglalt része, hogy az ide érkező és letelepedő kínai állampolgároknak megfelelő egészségügyi ellátást biztosítunk. Ugyancsak megállapodás rögzíti: elő kell segíteni, hogy Magyarországon, és ezen keresztül Európában a kínai gyógyászat ismertté váljon. Ehhez a folyamathoz és kedvező üzleti klímához kapcsolódott elsőként a Benyovszky Orvosi Központ - magyar és kínai orvosok és ápolók együttműködésével.”
Helyileg is az orvosi központ szomszédságában van a legnagyobb kínai kereskedelmi-logisztikai központ. Azt itt élő több tízezer kínai állampolgárból sok ezer a Benyovszky Központtól fél kilométerre (Kőbányai út, volt Ganz-Mávag) él és dolgozik.
Közbevetem, érzékelve G. Németh megszállottságát és lendületét, hogy a „workológiát”, a munkamániát gyógyítják-e az intézetében? Elhárítja a kérdést, azt mondja, ez nem munka neki. „Csak nyitottnak kell lenni a világra és akkor a lehetőségek egymást vonzzák. Ahhoz kell fegyelem, hogy jól döntsél. Nemet is tudni kell mondani, de nemekből nem lesz prosperáló vállalkozás. A jó döntéseket a tapasztalat, és a korábbi, megpróbáltatásoktól sem mentes időszakokon való túljutás is segítette.”

A multi hamuba sült pogácsája a tarisznyában
G. Németh György korábban 14 évet töltött a Telekomnál. 2006-ban jött el a multi cégtől. „Ha valaki nekem 15 évvel ezelőtt azt mondja, hogy egy magán orvosi intézetet fogok irányítani, ráadásul egy kínai-magyar orvosi központot, azt biztosan kinevettem volna.”
Érdeklődöm, hogy mit tanult Sugár Andrástól, a legendás Westel, majd Telekom vezértől, korábbi közvetlen főnökétől. „András egy fantasztikus ember volt, aki teljesem megbízott a munkatársai kompetenciáiban, hagyta, hogy azt csinálják, amit tudnak, és kifejezetten örült a visszajelzéseknek, az új ötleteknek. A Telekom egy német kultúrájú multi, precízen szabályozott belső folyamatokkal és rendszerekkel. Amikor beléptem a céghez (akkor még Westel), egy hétig nem tudtam, hol az íróasztalom, mert csak „tréningeltek”, és valójában egy szót ’nyomtak’ belém: quality – minőség. Nem véletlen, hogy a Benyovszky Orvosi Központ szlogenjében is ott van ez a szó, így: Minőség, elérhető áron. Ha hozzánk belép az ember és megtiszteli ezt a 30 munkatárssal dolgozó családi céget a bizalmával, akkor éreznie kell, hogy ő a legfontosabb. Nem úgy, ahogy sajnos sok egészségügyi intézményünkben, ahol a rendszerben gyakran elvész a beteg.”

A világ legjobb zongoristája
G. Németh György nyíltan beszél a kezdet nehézségeiről. Megviselte őt a topmenedzseri pozícióból való eljövetel, felesége szerint ebbe betegedett bele, és kérte, hogy ne fogadja el az újabb 12-14 órás terheléssel járó állásajánlatokat. Komoly műtétek következtek, és súlyos alvászavara is volt. Egy akkor alakult állami alvásközpontban remélt kezelést, olyan kórteremben, amelyet sok betegtársával kellet megosztania. Nagyon horkolt, nem tudtak tőle aludni a többiek, és így az éjszakai műszeres diagnosztikai mérések is értelmüket vesztették. Kérte, helyezzék külön szobába, mire a lakonikus válasz az volt, hogy Nyugatra kell ilyet keresni. Ez volt az a pillanat, amikor elhatározta, lehet ezt másként is csinálni. Megkérdezte az orvost, ha lenne egy magyarországi alvás-klinika, akkor eljönne-e oda dolgozni? A gyors válasz igen volt, és az élet úgy hozta, hogy amikor néhány év múlva elindult a magán alvásközpont, akkor az illető orvos és munkatársai segítségével alakíthatták ki a professzionális szakmai hátteret. Az induláshoz persze kellett a kapcsolati tőke – ha tetszik: a korábban elnyert bizalom –, a szükséges beruházási forrásokat a család rakta össze és vállalt később fejfájást okozó devizahitelt is. A családi vállalkozásban felesége, Buzai Terézia a pénzügyi-gazdasági és HR feladatok irányítója, míg fia, Németh Gergely az online-marketing és a kommunikációs divízió vezetője. A kezdeti nehézségek ellenére sem fordult meg a fejében, egy pillanatig sem, hogy feladja. Emlékezetébe vésődött az ismert „sugári” mondás: „Az nem elég, hogy első szeretnél lenni. Elsőnek is kell lenned!” Kosztolányi novellát idéz, amelyben a szerző elmondja, hogy zongoraművész mindenki lehet, akinek ujjai vannak, és persze némi hallása. De a világ legjobb zongoraművésze csak az lehet, aki legalább egyszer az életében már elképzelte, hogy ő a világ legjobb zongoraművésze. „Ha nincs meg a terved megvalósításához a hited, akkor a tervből soha nem lesz valóság” – rögzíti a saját tapasztalaton alapuló igazságot.

A Benyovszky-inspiráció
Benyovszky Orvosi Központ - ez a vállalkozás hivatalos neve. G. Németh Györgyről lehet tudni, hogy Benyovszky Móricnak, a híres utazónak, emlékírónak ápolja az emlékét, különösen nagy igényességgel és tudással. Elmeséli, hogy barátai irigykednek, hogy micsoda kapcsolatrendszere van, hogy még azt is elintézte, hogy az utca, ahol lakik, Benyovszky nevét viselje. Pedig a dolog fordítva van, úgy negyven éve költözött a közel 130 éves Tisztviselőtelepre, és amikor az életük otthonát keresték a feleségével, egy különlegesen szép, régi épületre bukkantak. Utánajárt, hogy kié lehetett ez a Wesselényi domborművel díszített épület. Kiderült, hogy a ház Leindenfrost Gyuláé, a híres tenger-kutatató, halbiológus és ismeretterjesztő íróé volt. „Ha egy ilyen embernek élsz a házában, akkor megérint a hely szelleme.” Megírta annak idején az akkor sokszázezres példányszámú Népszabadságban a történetet, és azzal a kéréssel zárta a cikket, hogy aki bármit tud Leindenfrost Gyuláról, az jelentkezzen. Így került kapcsolatba Barsiné Pataky Etelkával, aki a Barsi-Leindenfrost családról adott értékes információkat, azután jelentkeztek tengerentúli rokonok, még egy tengerészkapitány is. Ez utóbbi elmesélte, hogy korábban együtt szolgált Leindenfrosttal egy kutatóhajón, ő is a Fiumei Tengerészeti Akadémia tagja volt.
Végül mégis a Benyovszky utcába költöztek és akkor már az izgatta, hogy ki is volt valójában az a Benyovszky, aki járt Japánban, Tajvanon, Madagaszkáron, Borneón, Franciaországban, Amerikában, mintegy négy világrészen, jóban volt XVI. Lajossal, levelezett Franklin Benjaminnal, kapcsolatban volt George Washingtonnal? Létrehozta a Benyovszky Társaságot, - az alapító tagok között ott volt például Zorán is. Tudta, hogy ez egy „ügy”, ami mellé érdemes oda állni, hiszen miközben negyven nyelven vált közismertté a története, Magyarországon Jókai Mór óta (1886) kevés információ jelent meg róla.

Lesz musical is
Volt tehát egy jól hangzó, a történelmet és a modernitást egyaránt magába foglaló neve a vállalkozásnak, de az igazán nagy munka ezután következett. Részleteiben is „össze kellett rakni”, hogy működjön a cég. G. Németh szerint a marketing nagyon sokat segített a növekedésben. „Ha el tudsz adni egy cipőfűzőt, akkor bármit el tudsz adni!” – fogalmazza meg a saját sales-filozófiáját. Ha nem tudod megismertetni a célközönségeddel a „portékát”, akkor sikertelen lesz a vállalkozás. Itt persze egy értékes, bonyolult és drága termék a portéka – az egészség. Ez különösen nagy kincs Magyarországon, ismert okok miatt, és egyre nehezebb jó gyógyító módszerekhez hozzájutni. „Világos volt előttünk – és erre egy családi vállalkozás különösen alkalmassá tehető –, hogy az egészségügyben nagyon fontos a páciensre való odafigyelés, a „személyre szabott” ellátás, gyógyítás, s a szakterületem, vagyis a kommunikáció. Olyan gyógyítási területeket kellett választanunk – és ez már piac-szegmentáció –, ahol nem kell versenyezni sok tíz-, vagy százmilliós műszerparkkal. Láttunk 200-300 milliós beruházással indult egészségügyi vállalkozásokat a szemünk láttára tönkremenni. További szegmentációs szempont volt, hogy mi az a gyógyítási szakterület, ami nincs nálunk, vagy amiből hiány van, miközben nagy a kereslet. Amikor tehát az alvással kapcsolatos betegségeket választottuk, akkor már tudtuk, hogy ez a felnőtt lakosság 30 százalékát érinti. Ezután már egymást vonzották az újabb és újabb orvosi szakterületek, és a vállalkozás megkülönböztető jegyei keltették fel a Groupama Biztosító és a kínai befektetők figyelmét is.”
És egy adalék a cégkultúrához: a Benyovszky Orvosi Központ recepcióján egy kínai hölgy fogadott, kifogástalan magyarsággal üdvözölt, megkérdezte, miben segíthet, majd bevezetett G. Németh György varázslatos, térképekkel, Benyovszky-relikviákkal, szobrokkal, festményekkel díszített dolgozószobájába. A hölgy Zhang Jiahui diplomás orvos (ahogy ő mondja: hagyományos kínai gyógyító). Az orvoslás mellett más feladatokat is ellát.
Beszélgetésünk végén interjúalanyom elárulja, - a nyilvánosságban először a BOOM Magazinnak -, hogy hamarosan bemutatnak egy vadonatúj Benyovszy-musicalt (Nagy Tibor zeneszerző, Bradányi Iván szövegíró és Pozsgai Zsolt szövegkönyvíró – korábban A kölyök című musical szerzői). G. Németh György egy ezzel kapcsolatos megbeszélésre siet. Hangjából érzem, hogy ez a „korona ékköve”. Boldog ember.

G. Németh György (66)
kommunikációs szakértő
Több mint huszonöt éve dolgozik a kommunikációs szakmában. A rendszerváltás idején a gyermekek között hihetetlenül népszerű Lutra-album egyik megvalósítójaként lett közismert. 1996-tól 2001-ig kommunikációs igazgató-helyettes, majd 2006-ig kommunikációs igazgató volt a Westel/T-Mobil cégnél. A Budapesti Metropolitan Egyetem (volt BKF) szóvivői szak egyik alapítója és tanára, a Nyugat-magyarországi Egyetem Szóvivői és Kommunikációs tanszak vezetője, c. egyetemi docens. 2006-tól saját cégcsoportot épített fel, amelynek része az Alvásklinika egészségügyi vállalkozás, az AC Interactive Communications és az online kommunikációra szakosodott Artcentrum. 2013-ban a 72 országot érintő Alvásorvosok Világszövetsége (World Association of Sleep Medicine ) kiválósági díjában részesült. Elnöke a Benyovszky Társaságnak, Benyovszky emlékét ápoló Magyar Madagaszkári Emléktársaságnak, valamint a ChinaCham egészségügy tagozatának. 2012-ben az Alváscentrum tevékenységét integrálva 40 alkalmazottal létrehozza a Benyovszky Orvosi Központot, amelynek portfóliójában 30 integratív gyógyászati eljárás szerepel, és amely együttműködő partnere a Groupama Biztosító új egészségbiztosítási projektjének.